24.5.15

Není plena jako plena (testování Baby Lucy, suchý zip)

Výbavu jsem sháněla všemožně, též na internetu. Pomohla mi podpůrná skupina pro „látkování“, do které jsem se dostala díky své kamarádce Evě. Zde jsem měla možnost pročíst záznamy o mnoha zkušenostech maminek, které již látkové pleny celodenně používají. Zároveň vybrat za pomoci odbornic typ, který mi bude nejlépe vyhovovat. Dokonce jsem zde realizovala obchod. Nakoupila jsem šité pleny Baby Lucy.

V současné době se mi k užitku sešly tři varianty kalhotkové pleny. V zásadě se jedná o verzi ušitou z bambusového froté, pak novou a starší z barevného flanelu. Velikost XS-S, nebo také pro dítě od 3,5Kg až 8kg. Pro dnešní přiblížení jsem si vybrala typ na zapínání suchým zipem. Pořídit můžete též kalhotkovou plenu celou na zapínání plastovými druky. Na všechny uvedené kalhotkové pleny je nutné použít nepropustné svrchní kalhotky. Materiály se nežehlí, ani nekartáčují.


Bambusové froté (červená)
Přednost tohoto materiálu je především vyšší savost a také měkkost. Je vybavena jednou vnitřní vyjímatelnou plenou v barvě užitého froté. Snadno se do kalhotek vejde i přídavná vkládací plena milá pro „učůraná“ miminka. Velikost plenky mezi nožkami snadno upravíte plastovými druky (viz. foto vlevo dole). V pase zajistíme suchým zipem, který je našit přímo na lem. U buclatějšího miminka se hůře dotahuje kolem stehýnka, kvůli nižšímu vykrojení otvoru pro nožičku. Pereme na šedesát stupňů. Při praní je nutné použít aviváž, nebo formu změkčovadla, jinak je froté tuhé při zapínání a miminku nepříjemné kolem pasu. Dále je dobré prát pleny z tohoto materiálu zvlášť. Moc rády pouští barvu, tudíž vám bílé pleny obarví například červená dorůžova. Plena je vhodná i na noc. Přebaluji v noci maximálně dvakrát, po třech až čtyřech hodinách, podle frekvence samostatného buzení miminka.

Starší verze barevného flanelu (žlutá)
Střihově je kalhotovka od bambusové pleny odlišná ve výšce pasu. Lem je o něco lépe vykrojen, takže pohodlněji dosedá na boky miminka. Materiál je dobře savý, ale silnější pokakání nezadrží a proteče. Pokud dobře zapnete svrchní kalhotky, nemusíte se bát znečištění oblečení. Barevný flanel je pouze svrchní polovina, uvnitř je flanel bílý. Stejně tak je ušita vkládací vyjímatelná vnitřní plena. Barevná strana se dotýká zadečku, bílá je spodní směrem do kalhotek. Výhoda je jednoznačně středové prošití vkládací pleny po její délce. I když je vícevrstvá, nekroutí se a nemačká. Při vložení pleny navíc jsou kalhotky těsnější i s rozpojenými druky. U menšího miminka to ale nijak nevadí. Zapínaní je umístěno na střed pleny s uchycením na kraj lemu, takže pohodlně dotáhnete i přes větší pupík. Pratelná je do šedesáti stupňů. Při praní je nutné též použít aviváž nebo změkčovadlo, v opačném případě je řasení lemu kolem nožiček drásavé a způsobuje zarudlý otlak.

Novější verze barevného flanelu (vínová)
Ze všech tří střihů nejpohodlnější pro miminko. Zde byly odstraněny nedostatky, ale i některé přednosti. Nová verze například nemá prošitou vnitřní plenu, což mi trochu chybí. Naopak byl vylepšen suchý zip. Na fotografii je vidět, že na levé straně je ušit mírně do středu a na druhé straně je kratší. Šířka se reguluje zapnutím pravé strany dle potřeby podle šířky pupíku. Odpadá tak složité středové štelování zipu, potřebujete-li dotáhnout na každé straně lem kolem nožiček jinak. Zůstaly plastové druky na úpravu pleny mezi nožkami. S kalhotovkou se celkově pracuje lépe. Při praní přidávám kondicionér nebo minimum aviváže. Plena zůstává příjemná na dotek i díky měkčí vnitřní výplni. Plena se dá též dovycpat přídavnou savou plenou.

Kalhotové pleny Baby Lucy pořídíte také ve velikosti M/L, která odpovídá váhové kategorii 8 až 13kg. Nejnovější verzi kalhotkové pleny Baby Lucy Panda plánuji pořídit již ve větší velikosti. Věřím, že kvalitou nezklame.

Medvědometr
V tabulce naleznete hodnocení produktu. Čím více medvědů, tím větší celková spokojenost a kvalita.  Nejvíce lze získat pět bodů.


Doporučuji tento typ plen i pro tatínky, kteří by se klasického novorozeneckého skladu u přebalování báli. Kalhotková plena funguje hodně podobně jako plena jednorázová papírová. S rozdílem, že Baby Lucy vyperete a použijete znovu. Náš tatínek přebalování zvládá s přehledem.

Žádné komentáře:

Okomentovat